Buitenplaats landschapstuin Lonneker
Landschappelijke Parel
Buitenplaats landschapstuin Lonneker. Ten oosten van Lonneker, in de gemeente Enschede, ligt het prachtige landgoed Lonnekerberg. Dit landgoed bevindt zich op de oostflank van de Lonnekerberg en valt binnen de landinrichting van Losser. Op het landgoed stond een oude, vervallen boerderij met bijgebouwen, die landschappelijk fraai gelegen zijn. De bebouwing bevindt zich op de rand van een beekdal, omgeven door een mozaïek van bos, grasland en akkers.
Uniek Landschap met Verrassend Reliëf
Het landgoed Lonnekerberg biedt een uniek landschap met een verrassend reliëf. Dit komt tot uiting in de vloeiende en abrupte overgangen die een natuurlijke eenheid vormen. De graslandpercelen aan de noord- en zuidzijde zijn ontwikkeld als nieuwe natuurgebieden, met als doel het creëren van halfnatuurlijk grasland. De overige percelen hebben een agrarische bestemming, maar kunnen in de toekomst worden omgevormd naar natuurgebieden.
De Beek en het Cultuurlandschap
Van zuidwest naar noordoost doorkruist een beek het landgoed. Deze beek, die in de jaren 1980 als houtwalbeek vorm kreeg, is een prachtig voorbeeld van het kleinschalige cultuurlandschap. Het landgoed Lonnekerberg combineert de charme van een glooiend landschap met een speelse afwisseling van bos en open ruimten.
Natuurlijke Potenties en Landschappelijke Structuren
De ambitie voor het landgoed is om de afwisseling van natuur- en landschapswaarden verder te versterken. Hierbij staan de natuurlijke potenties centraal. Het herstel en de versterking van landschappelijke structuren zijn belangrijke doelen. De afwisseling van goed en slecht doorlatende lagen in de bodem creëert unieke geohydrologische omstandigheden, die bronnen op de stuwwal kunnen laten ontspringen.
Herstel van Waterhuishouding
Het herstel van de waterhuishouding zal leiden tot een waardevol beeksysteem met kenmerkende vegetaties. De oude historische boerderij op het landgoed is gerestaureerd en krijgt een nieuwe functie als bijgebouw. De landschapsontsierende schuren maken plaats voor een nieuwe kapschuur in traditionele vorm.
Inrichting Erf
De nieuwe woning is deels gebouwd op de locatie van een oude schuur. Hierdoor blijven de karakteristieke bomen op het erf behouden. Het erf behoudt zijn speelse inrichting, waarbij de gebouwen in een driehoek liggen. De oude boerderij, gelegen aan de oprit met nieuwe lindes, blijft het visuele hoofdgebouw.
Wellness
Door het sterke hoogteverloop bij de woning is er ruimte gecreëerd voor een verdiept zwembad, aansluitend op de wellness in het souterrain. Het omliggende terrein is op natuurlijke wijze over het zwembad heen geboetseerd. Hierdoor gaat het geheel naadloos op in de omgeving.
Natuurlijke Vervlechting
In het beplantingsplan van buitenplaats landschapstuin Lonneker is rekening gehouden met de lokale omstandigheden en biotopen, zodat het landgoed optimaal vervlochten blijft met het omliggende landschap.
Fotografie: Maayke de Ridder Photography